Health

Overgangsalderen (uteblitt menstruasjon) – tegn, symptomer og behandling

Overgangsalder, eller menopause, er en prosess i en kvinnes livssyklus der en kvinnes eggstokker gradvis svekkes og til slutt slår seg helt av. Menopause refererer til den endelige slutten av menstruasjonssyklusen. Dette fører til opphør av eggstokkproduksjon av østrogen og progesteronhormoner. Spesielt forårsaker østrogenmangel i kroppen på sin side typiske menopausale symptomer.

De tre stadiene og tegn på overgangsalder

Premenopausal

Tiden før den siste menstruasjonen, når hormonell aktivitet avtar steg for steg, men reduksjonen i østrogennivåer ikke gir menopausale symptomer ennå. Du vil ikke merke noen typiske plager i denne tiden og det er ikke mange som oppdager at dette stadiet har startet.

Pre overgangsalder

Det er på tide med den faktiske overgangsalderen med synlige tegn. Fasen kan anses å begynne når symptomene først dukker opp. På dette tidspunktet blir menstruasjonen uregelmessig hos nesten alle og blir svakere før den stopper helt. Fasen kan vare også etter de siste årene.

Post overgangsalder

Begynner omtrent ett år etter den siste ordinære perioden. Slimhinnene i urinveiene og kjønnsorganene har en tendens til å tynne ut i denne fasen. Dette kan forårsake en rekke urin- og kjønnsymptomer. De vanligste symptomene er f.eks. urininkontinens ved anstrengelse, smerter ved vannlating og samleie, og hyppig behov for vannlating. Den tynne slimhinnen er lettere skadet. Vær oppmerksom på at blødning fra skjeden etter overgangsalderen kan være andre årsaker, og du bør vurdere å besøke en fastlege eller gynekolog.

Overgangsalder – de vanligste symptomer

For en norsk kvinne er overgangsalderen i en gjennomsnittsalder på 51 år. Disse symptomene er veldig vanlige. Cirka 75% av kvinnene lider av hetetokter og nattesvette. Det er viktig å understreke at aktuelle symptomer kan behandles og er ikke direkte farlige. Klikk for å besøke nettapoteket STERKHANN for å se medisinlisten.

Overgangsalderen gir ulike symptomer, hvor noen er mer fremtredende enn andre, men varierer også fra person til person. Noen av de mest vanlige tegn er humørsvingninger, søvnforstyrrelser og motvilje. Nedsatt hukommelse, vektøkning og gråtfølsomhet er også forbundet med symptomer på denne fasen i livet.

Uteblitt menstruasjon i overgangsalder – symptomer og årsaker

Før overgangsalderen skal menstruasjonssyklusen ha stabilisert seg, slik at den er regelmessig og forblir ganske jevn. I en alder av førti år kan syklusen svinge igjen, og deretter vil man til slutt oppdage at menstruasjon er helt uteblitt i overgangsalder. I gjennomsnitt er en kvinnes menstruasjonssyklus på det korteste når hun er 42 år gammel. Forkortelsen av syklusen er et tydelig tegn på redusert fruktbarhet. Etter dette stadiet kan menstruasjonssyklusen forlenges igjen. Dette er et tegn på de første menopausale symptomene.

Den dårlige nyheten er at jo tidligere symptomene starter, jo lenger ser de ut til å vare. Slike symptomer er vanligvis på sitt mest alvorlige stadium like etter overgangsalderen.

Tidlig overgangsalder gir økt helserisiko

Det er mulig å havne i overgangsalderen tidligere enn forventet! Eggstokkene kan slutte å virke selv i tjueårene. Definisjonen på tidlig overgang er når den begynner før fylte 40 år. Når utviklingen av follikler i eggstokken stopper eller forhindres av forskjellige grunner, begynner en slik fase – “normalt” eller for tidlig. Menstruasjon kan fremdeles komme, selv om tidlig eller til og med normal overgangsalder allerede begynner. Til å begynne med forkortes ofte menstruasjonssyklusen og forlenges deretter til den forsvinner helt.

Uregelmessig menstruasjon er typiske symptomer, men vanskelige å tolke som er tegn på for tidlig overgangsalder. Riktig nok kan uregelmessigheten og fraværet av menstruasjonssyklusen også være forårsaket av mange andre ting, for eksempel stress.

Det er mange helserisiko forbundet med dette. Risikoen for osteoporose og hjerte- og karsykdommer øker og kolesterol har også en tendens til å stige. Det er ikke lenger mulig å få barn etter at eggstokkene har sluttet å fungere.

Overgangsalder er ikke bare negativt!

For å ta vare på deg selv og egen helse, bør du prioritere et sunt kosthold, unngå sterke krydder, kaffe og røyking og trene regelmessig. Det anbefales å gå ned i vekt for en person som er overvektig, da det å være overvektig gjør svette i denne alderen spesielt verre.

Menopausale symptomer kan behandles med hormonerstatningsterapi (HRT). Ettersom HRT er kjent for å øke risikoen for brystkreft til en viss grad, anbefales det at en kvinne som får HRT besøker en gynekolog eller fastlege hvert år for undersøkelse. Mammografi bør tas hvert annet år.

Dette er en periode som kan defineres som en milepæl i livet, men som kan være deprimerende for noen. Menopause kan også sees på som noe positivt. I familielivet, for eksempel, kan overgangsalderen bety å ta mindre vare på andres behov og fokusere mer på egen mestring: hvile, trening og god ernæring. Skulle du havne i en slik fase tidlig, så er det viktig å sjekke dette opp hos lege og følge med på de symptomer som skulle dukke opp. Husk av fravær av menstruasjonssyklusen ikke behøver å være å være et tegn på tidlig overgangsalder, det kan også skyldes andre faktorer, og da spesielt stress.

Leave a Reply

Back to top button